top of page
  • Writer's pictureKymen Karmiini

Lyytikkälän talo - komea talonpoikainen pihapiiri

Updated: Jul 2, 2018Jos satut ajelemaan Lappeenrannan ja Mikkelin välisellä tiellä ja vastaan tulee kyltti Lyytikkälän talolle, kurvaa ihmeessä perille asti. Perillä odottaa Lyytikkälän talomuseo ja 1700- ja 1800-luvun talonpoikainen pihapiiri. Tämä kaakkoissuomalainen tilakokonaisuus on harvinainen, arvokas ja täynnä viehättäviä yksityiskohtia. Tila on pysynyt saman suvun hallussa pari sataa vuotta ilman suurempia muutoksia.


Rakennukset ryhmittyvät peltoaukealla tiiviiksi kokonaisuudeksi. Päärakennuksen lisäksi voi tutustua noin pariin kymmeneen talousrakennukseen, joista vanhin on 1700-luvulta ja uusin 1900-luvun alkupuolelta. Kymmenkunta rakennusta on jo purettu pihapiiristä vuosien myötä.

Lyytikkälän rakennukset muodostavat suorakulmaisen umpipihan, jonne kuljetaan porttien kautta. Umpipihatalot olivat yleisiä etenkin Lounais- ja Länsi-Suomessa, mutta niitä löytyy myös Kaakkois-Suomesta ja Karjalan kannakselta. Päärakennus on Vilppu Lyytikäisen vuonna 1867 rakennuttama. Suuri tupa käsittää puolet rakennuksen pinta-alasta.

Aittojen nimet kertovat ajalle tyypillisestä elämäntavasta ja tilanhoidosta: navetta, hevostalli, piikoin aitta, jauhoaitta, suola-aitta, kärryliiteri, iso läävä, karjakeittiö, iso riista-aitta. Pihapiiristä löytyy myös kaksikerroksinen korkia-aitta, jota on käytetty nukkuma-aittana. Vanhimmissa aitoissa on kattorakenteena harvinainen tynnyriholvaus.Monista rakennuksista löytyy kauniita yksityiskohtia, kuten ryytimaan aitan eli isännän aitan oven pilasteri ja päärakennuksen päätyjen lunetti-ikkunat.


Päärakennuksen kuusiruutuisissa ikkunoissa on kaunis koriste värillisine lasineen. Perimätiedon mukaan ne olisivat samaa lasierää kuin Suomenniemen kirkon värilliset lasi-ikkunat. Se voi pitää pakkansa, sillä päärakennusta on ollut rakentamassa sama mestari kuin vuotta aiemmin valmistunutta kirkkoakin.Lyytikkälän talo siirtyi valtion omistukseen vuonna 1984 ja kolme vuotta myöhemmin se avattiin museona. Museota hoitaa Lyyttikkälätalon säätiö ja se on avoinna 19.8.2018 asti tiistaista sunnuntaihin klo 12.00–18.00 (Pajulahdentie 17, Suomenniemi). Kahviakin on saatavana. Meillä oli ilo tutustua Lyytikkälään töitten merkeissä kesällä 2017 kun teimme väritutkimuksia. Toivottavasti mahdollisimman moni löytäisi tien tähän vähemmän tunnettuun museokohteeseen.


http://www.etelasavonmuseot.fi/museot/mikkelinmuseot/lyytikkalan_talo.html

190 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page