top of page

Pintakäsittelyt

lattian maalaus
PERINTEISET MAALAUSTYÖT SISÄLLÄ

Palveluihimme kuuluu kaikkien sisäpintojen, eli kattojen, seinien ja lattioiden maalaus- ja pohjatyöt. Maalattavana alustana voi olla esimerkiksi maalamaton tai aikaisemmin maalattu lauta, paneeli, pinkopahvi, betoni tai kipsilevy. Perinteisesti sisämaalauksessa on käytetty luonnonmukaisia ja hengittäviä maaleja, kuten liimamaalia, temperaa, savimaalia, kalkkimaalia ja pellavaöljymaalia, joiden käyttöä mekin suosimme kunnostettavissa kohteissa.

20200716_154731 (1).jpg
PERINTEISET MAALAUSTYÖT ULKONA

Puutalon ulkoverhouksen maalipinta vaatii aika ajoin huoltamista tai jopa kokonaan uusimista. Toteutamme kaikki ulkomaalaustyöt ja niihin vaadittavat pohjatyöt, niin maalinpoiston kuin maalauksenkin. Tarvittaessa neuvomme myös värisävyn ja maalityypin valinnassa.

Maaleina voidaan käyttää kaikkia ulkomaalaukseen soveltuvia maaleja, mutta ensisijaisesti suosimme perinteisiä maaleja, kuten pellavaöljymaaleja ja keittomaaleja. Maalin valintaan vaikuttaa maalattava alusta ja sen aikaisemmat maalikerrokset. Tarvittaessa tutkimme julkisivujen vanhat värisävyt ja autamme uuden, rakennuksen tyyliin sopivan värisävyn valinnassa.

tapetointi2.jpg
HUONEISTOJEN MAALAUS- JA TAPETOINTITYÖT

Uutta pintakäsittelyä kaipaavan kohteen ei tarvitse olla vanha rakennus tai edes omakotitalo, sillä teemme myös huoneistojen maalaus- ja tapetointitöitä. Teemme kaikki pohjatöistä, kuten seinien tai kattojen tasoituksesta ja hionnasta maalaukseen, sekä vanhojen tapettien irrotuksesta uusien tapettien kiinnitykseen. Meiltä onnistuu tapetointi niin moderneilla kuitutapeteilla kuin perinteisillä paperitapeteilla - myös pinkopahvin päälle.

pinkopahvitus
PINKOPAHVITUS

Pinkopahvi on perinteinen seinien- ja kattojenverhousmateriaali sisätiloissa. Yleensä se asennetaan suoraan hirren päälle, mutta se voidaan kiinnittää myös huokoiseen puukuitulevyyn.

Asennusvaiheessa pahvi kostutetaan, ja nimensä mukaisesti se pingottuu kuivuessaan, muodostaen siistin ja sileän pinnan. Pinkopahvin avulla saadaan aikaan hengittävä seinärakenne, jonka pintakäsittelyyn kannattaa valita niin ikään hengittävä materiaali; paperitapetti tai perinnemaali.

Ajan saatossa vanhoihin pinkopahvipintoihin on saattanut tulla repeytymiä tai pahvi on löystynyt ja se ”pussittaa”. Tämä ei kuitenkaan välttämättä vaadi koko seinä- tai kattopinnan uudelleen pahvittamista, vaan repeämät voidaan paikata ja löystyneet pahvit kiristää uudelleen. Pinkopahvi kestää myös useampia tapetti- ja/tai maalikerroksia.

IMG_20201001_073042.jpg
IKKUNOIDEN KUNNOSTUS

Ikkunat ovat olennainen osa rakennuksen arkkitehtuuria ja aikoinaan ne ovat olleet rakennuksen kallein osa. Perinteisesti ikkunoissa onkin käytetty korkealaatuista, tiheäsyistä puuta, jonka ansiosta ne ovat säilyneet jopa satoja vuosia, ja niitä on voitu kunnostaa aina uudelleen ja uudelleen. Vanhojen ikkunoiden kunnostaminen on kannattavaa myös nykypäivänä, niin esteettisistä, ekologisista kuin taloudellisistakin syistä.

Vanhat ikkunat saattavat olla päällisin puolin melko surkean näköisessä kunnossa, mutta tämä ei tarkoita sitä, että ikkuna olisi huonolaatuinen tai korjauskelvoton. Useimmiten hilseilevän maalipinnan ja rapistuvien kittausten alla on täysin tervettä ja kovaa puuta. Tämän takia ikkunoiden todellinen kunto on syytä kartoittaa huolellisesti ennen korjausurakkaan ryhtymistä.

Ikkunat voidaan kunnostaa perusteellisesti, kaapimalla ne puupuhtaaksi ja lasittamalla kaikki ruudut uudelleen, mutta toisinaan myös kevyempi huoltomaalaus riittää.

Kunnostamme ikkunat aina kulloisenkin tarpeen mukaan – ei kannata korjata sitä mikä ei ole rikki. Kunnostamme tarvittaessa myös ikkunakarmit, yleensä paikan päällä kohteessa.

Voit tilata meiltä yhden ikkunapuitteen tai vaikka koko taloyhtiön ikkunoiden kunnostuksen. Kunnostamme kaiken ikäisten kohteiden, myös 1950- ja 60- luvuilla rakennettujen talojen ikkunoita. Kunnostustyössä käytämme perinteisiä, pellavaöljypohjaisia ikkunoiden pintakäsittelymateriaaleja.

ovien_kunnostus.jpg
OVIEN KUNNOSTUS

Täyspuiset ovet ovat kestäviä ja kauniita mutta nekin vaativat huoltoa. Erityisesti peiliovien peileissä on usein halkeamia ja rakoilua. Lisäksi useat maalikerrokset saattavat peittää listaprofiilien yksityiskohdat. Nämä ongelmat ovat kuitenkin helposti korjattavissa, olipa kyseessä sitten ulko- tai sisäovi. Ovet voidaan pintakäsitellä maalaamalla tai lakkaamalla, kulloiseenkin kohteeseen soveltuvalla materiaalilla.

Vanhojen ovien korjaaminen on aina kannattavampaa kuin kokonaan uuteen vaihtaminen, koska useimmiten ne poikkeavat mitoitukseltaan nykystandardeista - estetiikasta puhumattakaan.

retusointi
PUHDISTUS- JA RETUSOINTITYÖT

Silloin tällöin vanhoissa rakennuksissa tai huonekaluissa on onneksemme säilynyt alkuperäisiä koristemaalauksia uudempien maalikerrosten alla. Useimmiten säilyneet maalaukset halutaan ottaa esiin ja palauttaa alkuperäiseen loistoonsa. Tällaiset esiinotot, maalipintojen puhdistukset ja retusoinnit kuuluvatkin erityisosaamiseemme.

Puhdistus on ensimmäinen ja tärkein toimenpide arvokkaiden esineiden ja rakennuspintojen restauroinnissa. Puhdistuksen perusperiaate on poistaa kohteeseen kuulumaton aines, vaurioittamatta tai poistamatta alkuperäistä materiaalia ja ajan patinaa. Ennen varsinaiseen puhdistustyöhön ryhtymistä erilaisia puhdistusmenetelmiä on testattava pienelle alueelle puhdistettavaa kohdetta, jotta löydetään kunkin kohteen puhdistukseen parhaiten soveltuva menetelmä.

Retusoinnilla tarkoitetaan kohteen yleisilmeen yhdenmukaistamista ja/tai täydentämistä, mitään alkuperäisestä poikkeavaa kuitenkaan lisäämättä. Tämä voi olla esimerkiksi koristemaalauksen vaurioituneiden kohtien täydentämistä alkuperäisen mallin mukaan.

Retusoinnissa käyttävien materiaalien tulee olla sellaisia, että ne ovat helposti poistettavissa, eivätkä ne vaurioita alkuperäistä pintaa. Lisäksi retusoinnit pyritään yleensä tekemään mahdollisimman vähän alkuperäisestä erottuviksi. Tähän vaadittava materiaalien tuntemus ja värien sävyttäminen vaatiikin runsaasti ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä.

bottom of page