top of page
LPR_kasarmi1A-4715.jpg
Lappeenrannan linnoituksen kasarmi – väritutkimus

Lappeenrannan Toimitilat Oy 

Kasarmi 1A väritutkimus 

Lappeenrannan linnoitus 2022

 

Lappeenrannan Linnoituksen luoteisosassa sijaitseva vanha kasarmi 1A (Frisenheiminkuja 2  Kehruuhuoneenkuja 2) on valtakunnallisesti ja paikallisesti merkittävä, alueen vanhin kasarmirakennus. 1775-1779 rakennettu tiilikasarmi on palvellut alun perin todennäköisesti venäläisten upseerien tai armeijan korkea-arvoisten insinöörien majoitustiloina. Myöhemmin rakennus toiminut mm. vankilana, sotavankisairaalana ja Teknillisenä kouluna.

 

Rakennuksen alapohjat on purettu pois ja paikalla on tehty myös arkeologisia kaivauksia. Länsisivulla on pitkä käytävä, jonka varrella on neljä huonetta. Rakennuksen nykyinen huonejako ei ole alkuperäinen. Pitkään kylmillään olleena sisätilojen maalipinnat ovat pahasti rapisseet.

 

Työn tavoitteena oli saada käsitys sisätilojen värisävyistä. Eteläpäädyn asunnon seiniä ovat koristaneet viimeisimpänä tapetit, mutta muutoin rakennuksen sisätilojen väritys ja koristelu on hyvin pelkistettyä ja yhdenmukaista. Kasarmin seinien sisäväritystä leimaavat erilaiset harmaan, sinisen ja ruskean usein tummatkin sävyt. Katoissa ja listoissa sävyt olivat yleensä vaaleita. Leimaavin piirre sisätiloille oli kaikista tutkituista huoneista löytyneet vaakasuuntaiset seinäpintaa rajaavat koristeviivat, joita oli vähintään kahdella ja joissakin tiloissa kolmella eri korkeudella. Seinän ylä- ja alaosa olivat tällöin yleensä erisävyiset yläosan ollessa vaaleampi

bottom of page